MA. T/M VRIJ. 08:00-17:00

06-43818915

Soorten rookhout en hun eigenschappen

Er zijn erg veel soorten rookhout, zoveel dat je misschien niet meer weet wat je waarvoor kunt gebruiken. Heino's Woodmill helpt je daarbij!

Omdat er een subtiel smaakverschil zit tussen de soorten rookhout is het belangrijk om eerst een keus te maken tussen veel of weinig rook. Eiken geeft bijvoorbeeld een dikke zware rook en is daarom geschikt voor grote stukken vlees. Fruit- en nootdragende bomen zijn lichter hardhout en daarom beter geschikt voor kip of vis.

Snippers of blokjes

Snippers gooi je niet zomaar tussen de kolen of briketten, deze verpak je in aluminiumfolie met een aantal gaatjes of je gebruikt een speciaal daarvoor ontwikkelde smokerbox. Hierdoor zal het hout langzaam gaan roken zonder dat het verbrandt en zorgen voor een witte rook. Blokjes hout daarentegen kunnen her en der tussen de kolen of briketten gestoken worden. Blokjes roken langer en egaler dan snippers.

Welk houtsoort is waarvoor geschikt?

Rundvlees: hickory, beuken, eiken
Varkensvlees: beuken, hickory, kersenhout
Lamsvlees: kersenhout, beuken
Vis: beuken, hickory, eiken gemengd met andere soorten
Gevogelte: beuken, hickory, eiken gemengd met andere soorten, elzenhout
Wild: beuken, hickory, eiken gemengd met andere soorten, kersenhout

Rookmot

Rookmot kan direct op het vuur gegooid worden. Een andere mogelijkheid is om het in aluminiumfolie te doen, dit werkt vooral goed op een barbecue. Vouw een pakketje en prik een aantal gaatjes door het folie. Leg dit op de gloeiende kolen en het zal zeer snel gaan roken.

Aanmaakhout

Aanmaakhout bestaat uit met hars verzadigd naaldhout en is extreem eenvoudig in gebruik en werkt zelfs als het vochtig is. Elk vuur zal in een mum van tijd branden! Ideaal voor het aanmaken van de barbecue, tuinhaard, rookoven of openhaard, maar ook makkelijk in gebruik voor kampeerders en outdoor- en survivalexperts!

Rookhout en haar eigenschap

Natuurlijk is het rookhout wat je kiest een kwestie van smaak en ervaring, dit zal je zelf moeten uitproberen.
Abrikoos Baconachtig van smaak maar milder en zoeter dan Hickory
Acacia Aardachtig en kruidig van smaak.
Ahorn Mild zoete rooksmaak.
Amandel Zoete nootachtige rooksmaak, licht en zeer herkenbaar aroma.
Appel Subtiele zoetige fruitsmaak, kleurt de huid van gevogelte
mooi donkerbruin.
Berk Zoete en milde rook, medium hardhout
Beuken Neutraal van smaak, kleurt vis mooi roodachtig tot bruin.
Citrushout Sinaasappel-, citroen-, en grapefruithout geven een milde rokerige smaak.
Druivenrank Produceert veel rook met een rijke fruitige smaak
Eiken Heerlijk van geur en kleur rookwaar mooi goudgeel tot bruin.
Alle eikensoorten kunnen worden gebruikt als rookhout.
Els Zacht zoet muskusaroma.
Es Karakteristieke lichte smaak, brandt snel op.
Esdoorn Zoet en mild.
Hickory Baconachtig van smaak.
Tamme kastanje Lichtzoete en nootachtige smaak en geur.
Kersen Mild, zoet en fruitig, geeft gevogelte een mooie donkerbruine kleur
en een licht roze-achtige tint aan lichte vleessoorten.
Laurier Bloemige en kruidige rooksmaak met een ondertoon van kaneel
Moerbeiboom Mild, zoet met een hint van bramen
Nectarine Zoete milde rook.
Olijf Aardachtige en kruidige rook.
Pecan Zoet en mild. Een goede allrounder.
Peer Subtiele rooksmaak.
Sering Licht en subtiel met een bloemig accent.
Vijg Fruitig en mild aroma.
Walnoot Zware rooksmaak, is snel bitter bij te lang roken.
Whiskyvaten Eikenhout met whisky doordrenkt. Zorgt voor een whiskeysmaak in de rook.
Wijnvaten Eikenhout met wijn doordrenkt. Geeft een wijnsmaak in de rook.
Zwarte bessen Lijkt op hickory maar zoeter en milder.

Daarnaast zijn er nog een aantal houtsoorten die niet geschikt zijn om te roken. Pas hiermee op, je kunt er goed ziek van worden. De volgende houtsoorten zijn niet geschikt om te roken:

- Spar
- Den
- Cipres
- Amberboom
- Iep
- Eucalyptus
- Wilde vijgenboom (Sycamore)

Natuurlijk gebruik je ook geen hout waarvan de herkomst onbekend is, hout wat geschilderd is (geweest) of op wat voor manier dan ook behandeld. Gebruik ook geen pallethout, dat is vaak behandeld en in aanraking geweest met allerlei stoffen. Ook hout waar mos of schimmel op staat kun je niet gebruiken om te roken.

Toegevoegd!